YournameCom © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

News

Laatste update

23-04-2018

modelspoor foto's toegevoegd

Grasjes, met dank aan Martin Welberg

De MSVD (modelspoorvrienden Dronten) organiseren in december 2015 een diorama wedstrijd, daar neem ik graag aan deel.

 

Omdat ik nog weinig ervaring heb met landschapsbouw maak ik dit diorama als oefening voor mijn groter project, lijn 154. Dit diorama is niet precies, maar wel in de geest van 1 module bak op de baan.

Mijn diorama is gesitueerd langs lijn 154 Namen –Givet, en dan meer, net komende uit de tunnel van Godinne kijkend richting Dinant, het spoor tracé loopt daar langs een prachtige rotsformatie aan de ene kant en aan de andere kant stroomt de Maas, een prachtig plekje waarbij ik op het diorama nog wat woningen toevoeg die er in werkelijkheid niet staan, Dat is de dichterlijk vrijheid die ik mezelf als bouwer gun.

Ik zal hier trachten te verwoorden wat ik tijdens de bouw van mijn diorama doe en tegen kom.

Afmeting: 1 x0,6 m dus iets groter dan de aangegeven afmeting van 0,5 m²

 

 

Items die je kan vinden op mijn diorama

 

-Bergwand

-Dubbel spoortracé

-Tunnel

-Bovenleiding

-Bebouwing huizen/ tuin/loodsje

-Straat

-Voetpad

-De Maas

-Bomen

-Struiken

 

 

Op dit stukje vind je dus veel voorkomende items die je terug vind op de modelspoorbaan en dus een goede oefening om dit te maken.

 

Op dit stukje vind je dus veel voorkomende items van een modelspoorbaan, daarom ideaal om hiermee te oefenen.

 

De bouw deel 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De basis van het diorama bouw ik op met styrodur platen, ik maak gebruik van 2 verschillende diktes, de onderplaat is 4 cm dik, de daarop volgende plaat is 2 cm dik en de derde is dan weer 4 cm dik.

 

Handig om op een snelle manier hoogte verschil te maken, de onderplaat is niveau o hierop maak ik een stukje maas, 2cm hoger komt het straat niveau met bebouwing, 4 cm hoger komt het spoor trace. Voor een duidelijk beeld een paar foto's.

 

Deel 2

 

Inmiddels ben ik alweer een stukje opgeschoten, rechts op het diorama heb ik onder het spoortrace een tunneltje aangelegd, de achterwand is aangebracht ook uit styrodur, de stryrodur lijm ik met constructie bruis lijm, één deel vochtig maken het andere deel voorzien van wat lijm even goed opmekaar drukken en na een paar minuten zit het vast. De achterwand platen heb ik wat opgeruwd met een hobby mesje.

Ook het spoortrace is uitgezet. Hier een overzicht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel 3

 

In dit deel ben ik begonnen met het maken van de tunnel en het tunnel portaal, nog niet helemaal af, maar dit moest ik wel maken voordat ik verder kan met de bouw van het diorama.

Het tunnelportaal heb ik gemaakt uit floormate, ook een vorm van styrodur, maar dan een iets zachter oppervlak, met een potlood en liniaal stenen gekrast, daarna een laagje gesso eroverheen, de achterkant van de tunnenl heb ik uit een strookje hout de boog gezaagd en met een baksteen profiel plastic kaart heb ik uiteindelijk de tunnel gemaakt, ook hier komt de contstructie bruis lijm goed van pas, want om die plastic kaart keurig in een boog in het tunnel portaal te frommelen kost enige overredings kracht.De foto's zullen e.a wel verduidelijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel 4

 

Altijd leuk om te doen, kliederen met gipsverband, het eerste deel met de styrodur platen is klaar, ik ga deze nu eerst bekleden met gipsverband.

Benodigheden

Gipsverband

Bakje met handwarm water

Kwast.

Knip het gipsverband iets langer dan je nodig hebt, wees niet te zuinig, dompel et gipsverband even onderin het bakje water, even laten druipen en leg het dan netjes over de styrodur platen, ik begin met de achterwand, de volgende strook gipsverband laat ik de vorige steeds een 2 tal cm overlappen.

Nadat je de tweede strook hebt aangebracht kan je beginnen met de kwast, maak deze goed nat en "verf"dan de stroken gipsverband, zodat het gips goed wordt verspreid.

Strookje gipsverband aanbrengen--> verven etc.

Uiteindelijk als alles wat nodig is, voorzien is van gipsverband kan het drogen , als resultaat krijg je een mooi stevige ondergrond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel 5

 

Nu de basis in het gipsverband staat kan ik verder met het maken van rotsen, boven het tunnel portaal is het nog lang niet af en heb ik als eerste boven het tunnel portaal nog wat rotsen gemaakt. Dit heb ik weer met behulp van styrofur stukjes gedaan, deze eerst op hun plaats gelijmd, na uitharden met een hobby mesje kriskras flink wat sneden in het styrodur gemaakt en daarna met de achterkant van een vijl van boven naar beneden de styrodur als het ware ingehakt.

Hierna kwam weer het gips verband , werkwijze hiervan heb ik hierboven beschreven.

Beetje lastig te verwoorden maar met wat foto's wordt dit wel duidelijk hoop ik.

 

De bult van het tunnel portaal bekleed ik verder met gipsen afgietsels van rotsen, op sommige plekken moet ik een stukje van de styrodur weghalen maar ondanks het gipsverband is dit met een scherp mesje en een paar insnijdingen zo gebeurd.

De andere fijne rotsplaatjes kan ik rechtstreeks op het gipsverband aanbrengen, hiervoor gebruik ik sculptamold, de enige winkel in NL die dit spul verkoopt is Bentink in Apeldoorn.

Sculptamold is een soort papier maché, echt een geweldig produkt om mee te werken.

Met wat acryl verf kan je het witte goedje alvast enige kleur geven, het is ruim een halfuur bewerkbaar,( probeer dat maar eens met gips), de rotsplaatjes voorzie ik op de achterkant van een laagje sculptamold en druk ze dan op hun plaats op het diorama, de overgebleven delen tussen de rotsen vul ik op met sculptamold zodat het een mooi homogeen geheel vormt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel 6

 

Nog een week te gaan voordat de diorama wedstrijd is er moet nog veel gebeuren, maar het komt goed, woning en garage zijn klaar en worden geplaatst op het diorama, gras is aangebracht. Hier weer een overzicht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het eindresultaat

 

 

 

 

Diorama Bouw:

 

Les Roches de Godinne

Opslag Evergreen profielen

 

Ik liep al een hele tijd rond met het probleem om alle evergreen profielen goed en overzichtelijk op te bergen, allerlei ideeën passerden de revue, maar de kanaalplaten leken me het meest geschikt, een rest stuk kanaalplaat kreeg ik van een collega modelbouwer, dit rest stuk zaagde ik in delen die net iets korter zijn dan de standaard evergreen profielen, tussen de delen kanaalplaat lijmde ik met houtlijm een latje zodat ik op de bovenkan van elke plaat een stikkertje kon plakken met de afmeting van het profiel die in de koker eronder zit, de foto's spreken voor zich.

 

Zeewolde 17-03-2018

Mobexpo Sint Niklaas 22-04-2018